valencià | castellano
RSS

Notícies

El programa de Desenvolupament Rural Sostenible per a les Comunitats Indígenes de Chiapas segueix avançant en la millora de les condicions de vida i l’autonomia de les persones.El programa de Desenvolupament Rural Sostenible per a les Comunitats Indígenes de Chiapas segueix avançant en la millora de les condicions de vida i l’autonomia de les persones.

27/07/2015

Des del passat 1 de març, i amb una aportació de 47.846,87 euros de la Diputació de València, tenim en marxa aquest projecte

El projecte Desenvolupament Rural Sostenible per a les Comunitats Indígenes de Chiapas (Mèxic), continua amb les seues accions encaminades a garantir l’accés de la població indígena a serveis bàsics i a l’enfortiment de les capacitats de les persones i les seues organitzacions. Des del passat 1 de març, i amb una aportació de 47.846,87 euros de la Diputació de València, s’estan duent a terme una sèrie d’activitats que tenen per objecte millorar les condicions de vida de la població indígena chiapaneca (accés a l’aigua potable, a l’energia elèctrica i a millorar els seus habitatges) així com enfortir les seues organitzacions comunitàries i ampliar la formació tècnica de les persones.

En els primers mesos d’execució del projecte s’ha instal•lat i està en funcionament la xarxa elèctrica de la comunitat de Sant Pere situada en el municipi autònom de Lucio Cabanyes en los Altos de Chiapas. La instal•lació ha sigut realitzada pel personal de la regió format en projectes anteriors que assumirà el manteniment i conservació de la nova infraestructura. Amb aquestes obres, 12 famílies compten amb energia elèctrica en els seus habitatges a més d’enllumenat públic en la comunitat, i tindran, a partir d’ara, la possibilitat d’instal•lar molins de nixtamal, tallers de fusteria o altres iniciatives comunitàries per a la generació d’ocupació i ingressos comunals.

En els pròxims mesos, les actuacions previstes consistiran en la instal•lació d’un sistema que garantirà l’accés a l’aigua potable a les 12 famílies de la comunitat 23 de Maig del municipi 17 de Novembre, i es continuarà amb la instal•lació de cuines millorades per a reduir el consum de llenya i l’exposició a fums contaminants, en 60 famílies de 5 comunitats de la regió.

Totes les activitats, impulsades per l’organització mexicana El Puente SC amb suport de Pau i Solidaritat PV, es realitzen amb la participació i la codirecció dels comités locals d’aigua i electricitat i reforcen les capacitats i formació dels seus integrants, especialment de les dones, amb el suport a la seua autonomia en la gestió i l’impuls de les seues estratègies de desenvolupament. En el projecte actual destaquen, entre aquestes accions, aspectes tan importants en matèria de salut com el seguiment i supervisió sobre el bon funcionament de les infraestructures d’aigua, amb la realització de les anàlisis corresponents sobre qualitat de les aigües en els laboratoris comunitaris que són administrats i gestionats per la població local capacitada en projectes anteriors.